Ανδρική γονιμότητα και εμβολιασμός για Covid-19 με εμβόλια mRNA

Κωνσταντίνος Νικ. Συρίγος

Δύο εμβόλια mRNA, το BNT162b2 (Pfizer-BioNTech) και το mRNA-1273 (Moderna), έχουν λάβει  έγκριση για έκτακτη χορήγηση από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ. Όμως παρά την υψηλή αποτελεσματικότητα τους  και τα λίγα ανεπιθύμητα συμβάντα που παρουσιάστηκαν  στις  κλινικές δοκιμές, μόνο το 56% των ατόμων στις ΗΠΑ ανέφερε ότι επιθυμεί  να λάβει το εμβόλιο. Ένας από τους λόγους για την διστακτικότητα του εμβολίου είναι η πιθανή αρνητική επίδραση στη γονιμότητα.

Οι ιατροί της Γ’ Πανεπιστημιακής Παθολογικής κλινικής του Νοσοκομείου «Η ΣΩΤΗΡΙΑ», ενός από τα νοσοκομεία που δέχτηκε το μεγαλύτερο όγκο ασθενών της πανδημίας, με επιβλέποντα τον Καθηγητή κο Συρίγο Κωνσταντίνο, καταγράφει τα νεότερα δεδομένα όπως αυτά αποτυπώνονται σε πρόσφατη δημοσίευση στο έγκριτο περιοδικό    JAMA (2021, 326 (3): 273-274. doi: 10.1001 / jama.2021.9976)

Η τοξικότητα επί της γονιμότητας για τα  συγκεκριμένα εμβόλια δεν έχει αξιολογηθεί στις κλινικές δοκιμές τους ,  ενώ  το SARS-CoV-2 έχει συσχετιστεί με μειώσεις σε μετρήσιμες  παραμέτρους του σπέρματος. Αξιολογήθηκαν από τους ερευνητές οι ίδιες μετρήσιμες εργαστηριακές  παράμετροι  του σπέρματος πριν και μετά τη χορήγηση του εμβολίου mRNA.

Αυτή η μελέτη του Πανεπιστήμιου του Μαϊάμι συμπεριέλαβε  υγιείς άνδρες (εθελοντές ) ηλικίας 18 έως 50 ετών οι οποίοι είχαν  προγραμματιστεί για εμβολιασμό με mRNA COVID-19.

Οι άντρες ελέγχθηκαν πριν την ένταξή τους για να διασφαλιστεί  ότι δεν είχαν υποκείμενα προβλήματα γονιμότητας. Εκείνοι οι οποίοι παρουσίαζαν  συμπτώματα COVID-19 ή είχαν θετικό αποτέλεσμα εξέτασης το τελευταίο τρίμηνο  αποκλείστηκαν. Στη μελέτη  συμπεριλήφθηκαν και ορισμένα  άτομα με ολιγοσπερμία (συγκέντρωση σπέρματος <15 εκατομμύρια / mL).

Οι συμμετέχοντες παρείχαν δείγμα σπέρματος μετά από 2 έως 7 ημέρες αποχής, πριν από τη λήψη της πρώτης δόσης εμβολίου και περίπου 70 ημέρες μετά τη δεύτερη. Οι αναλύσεις σπέρματος πραγματοποιήθηκαν από εκπαιδευμένους ανδρολόγους σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και περιλάμβαναν:

  1. τον όγκο του σπέρματος,
  2. τη συγκέντρωση σπέρματος,
  3. την κινητικότητα του σπέρματος και
  4. τον συνολικό αριθμό σπερματοζωαρίων (TMSC).

Εξετάσθηκαν κατά αυτό τον τρόπο 45 εθελοντές άνδρες μέση ηλικίας 28 ετών από 17 Δεκεμβρίου 2020 . Τα δείγματα παρακολούθησης ελήφθησαν σε διάμεσο διάστημα 75 ημερών μετά τη δεύτερη δόση. Η μελέτη έληξε στις 24 Απριλίου 2021. Τα δείγματα ελήφθησαν αφού είχε προηγηθεί αποχή περίπου τριών ημερών. Γραμμής. Από τους 45 άντρες, 21 (46,7%) έλαβαν BNT162b2 και 24 (53,3%) έλαβαν mRNA-1273.

Από τις μετρήσεις των δειγμάτων φάνηκε αύξηση των μετρούμενων παραμέτρων ,ακόμη και των 7 από το σύνολο των 8 ολιγοσπερμικών μετά τους εμβολιασμούς. Πιθανά αυτό να οφείλεται στην αποχή και την παλινδρόμηση του σπέρματος κατά τη διάρκεια της αποχής . Οι περιορισμοί της μελέτης είναι ο μικρός αριθμός των ατόμων, ο μικρός χρόνος παρακολούθησης και η απουσία ομάδας ελέγχου. Σημειώνεται ότι οι άνδρες με ολιγοσπερμία δεν παρουσίασαν περαιτέρω μείωση.

Συμπερασματικά όμως παρά τους περιορισμούς σε αυτή τη μελέτη οι μετρήσεις των παραμέτρων του σπέρματος πριν και μετά από 2 δόσεις ενός εμβολίου COVID-19 mRNA, δεν παρουσίασαν  σημαντικές μειώσεις σε οποιαδήποτε παράμετρο σπέρματος μεταξύ αυτής της μικρής ομάδας υγιών ανδρών. Επειδή τα εμβόλια περιέχουν mRNA και όχι τον ζωντανό ιό, είναι απίθανο το εμβόλιο να επηρεάσει τις παραμέτρους του σπέρματος και κατ΄επέκταση τη ανδρική γονιμότητα.