Νίκου Γεώργιος

Όνομα: 
Νίκου Γεώργιος
Ειδικότητα: 
MD, PhD, Παθολόγος - Γαστρεντερολόγος
Προσωπικό στο: 
Ενδοκρινολογική Μονάδα
Υπευθυνος/η στο: 
Ιατρείο Νευροενδοκρινών Παθήσεων
Ιδιότητα: 
Επιστημονικός Συνεργάτης Γ΄ΠΠ Κλινικής, ΓΝΑ «Η Σωτηρία»
  • Τόπος γέννησης:  Λειβαδιά
  • Αποφοίτηση από Πρακτικό Λύκειο Αρρένων Λειβαδιάς (1965)
  • Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών (1965-1971
  • Στρατιωτική θητεία: (1971-1974)
  • Υπηρεσία Υπαίθρου: Γενικό Νοσοκομείο Κυπαρισσίας (1974-1975)
  • Ειδικότητα: Παθολογία και Γαστρεντερολογία στο ‘’Ιπποκράτειο’’ (1976-1983)
  • Διδακτορική Διατριβή: Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών (1983 – Άριστα)
  • Επιμελητής στο ‘’Ιπποκράτειο’’ – Παθολογική Κλινική (1983-1985)

Στη συνέχεια, στα πλαίσια του Εθνικού Συστήματος Υγείας:

  • Επιμελητής Β΄ - Α΄ Παθολογική Κλινική ‘’Ευαγγελισμός’’ (1985-1989)
  • Μετεκπαιδευτική άδεια (1987-1988) για εξειδίκευση στις Γαστρεντερικές Ορμόνες και Νευροενδοκρινικούς Όγκους στο υπό την διεύθυνση του Professor Sir Stephen R. Bloom Department of Medicine, Hammersmith Hospital, Royal Postgraduate Medical School, University of London, United Kingdom
  • Επιμελητής Α΄ - Α΄ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική, Λαϊκό (Ιαν. 1990-Νοεμ. 2013)
  • Αν. Διευθυντής (1998-2008) - Διευθυντής (2009-2013)

Το 1990, μετά από αίτημα του Γ. Νίκου και σύμφωνη γνώμη του Διευθυντού της Α’ Προπ/κής Παθ/κής Κλινικής (Καθ. κ. Π.  Σφηκάκης) εγκρίνεται από το Δ.Σ. του Λαϊκού Νοσοκομείου η λειτουργία Ιατρείου Νευροενδοκρινολογίας Πεπτικού με υπεύθυνο τον κ. Γ. Νίκου.

Το Ιατρείο αυτό, το πρώτο στον Ελληνικό χώρο, σύντομα αποτέλεσε Κέντρο Αναφοράς, αφού απευθύνονταν σε αυτό ασθενείς με νευροενδοκρινικούς όγκους από όλη την Ελλάδα κ.α. χώρες.

Σε συνεργασία με το Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής άρχισαν να γίνονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα μετρήσεις ορμονών (Γαστρίνη, Νευροτασίνη, Σωματοστατίνη, κ.α.), πεπτιδίων (VIP, NPY, PP), νευροενδοκρινικών δεικτών (Χρωμογρανίνη, NSE) και απεικονιστικές εξετάσεις, όπως το σπινθηρογράφημα υποδοχέων σωματοστατίνης (OCTREOSCAN) και φωτονίων (SPECT). [Τιμητική εκδήλωση από την Α’  Προπ/κή Παθολ/κή (Καθ. κ. Ν. Κατσιλάμπρος) και τη Διοίκηση του ‘’Λαϊκού’’ για τη συμπλήρωση το 2002 12 χρόνων προσφοράς του Ιατρείου]

Το ερευνητικό του έργο σχετικά με τις γαστρεντερικές ορμόνες αφορά βασική έρευνα, και έγινε στο εργαστήριο του Καθηγητή Sir Stephen R. Bloom (στο Νοσοκομείο Hammersmith του Λονδίνου), ο οποίος αναφέρει σε πιστοποιητικό του ‘’… Μου δίνει μεγάλη ευχαρίστηση να πω πόσο πολύ συνέβαλε ο Δρ. Νίκου στις ερευνητικές δραστηριότητες του εργαστηρίου, καθότι ανέλαβε προσωπικά και επέβλεψε την έγχυση ορμονών σε ανθρώπους εθελοντές, αποδεικνύοντας με επιτυχία τον φυσιολογικό τους ρόλο …’’. Έτσι αποδείχθηκε, μεταξύ άλλων: η δράση του GLP-1 (προορμόνης του γλυκαγόνου) και του PHV-42 (προορμόνης του VIP) στη γαστρική έκκριση στον άνθρωπο. Επίσης αποδείχθηκε και ο ρόλος τους σε παθολογικές καταστάσεις, όπως - με έγχυση του VIP και κάθε προορμόνης του χωριστά σε εθελοντές ασθενείς με ειλεοστομία – στην πρόκληση της διάρροιας και των λοιπών συμπτωμάτων του VIPώματος. Επιπλέον, έγινε για πρώτη φορά η ανίχνευση και απομόνωση μιας νέας ορμόνης της παρεγκεφαλίδας (γι’ αυτό αποκλήθηκε cerebellin) τόσο σε χοίρους όσο και στον άνθρωπο.

Ο μεγάλος αριθμός ασθενών με νευροενδικρινικούς όγκους που προσέρχεται στο εξειδικευμένο Ιατρείο παρείχε τη δυνατότητα διενέργειας πολλών πρωτότυπων μελετών, καθώς και τη συμμετοχή σε πολυκεντρικές και διεθνείς μελέτες με στόχο την ταχύτερη διάγνωση και καλύτερη αντιμετώπιση της νόσου τους. Κάτι ανάλογο συνέβη και στο έτερο πεδίο ερευνητικής ενασχόλησης που αφορούσε στο πάγκρεας (οξεία και χρόνια παγκρεατίτιδα, καρκίνος και άλλα νεοπλάσματά του).

Τα ανωτέρω αποτυπώνονται σε περισσότερες από 300 δημοσιεύσεις (200 original articles, 79 conference papers, 22 συμμετοχής σε κατευθυντήριες οδηγίες, 16 κεφάλαια σε βιβλία και 4 βιβλία – τα δύο μονοσυγγραφικά).